Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) upozornila prostredníctvom svojej oficiálnej webovej stránky na nevyhovujúci výrobok, nachádzajúci sa na slovenskom trhu.
Salmonelóza je infekčné ochorenie. Pôvodcom je baktéria nazývaná salmonela, ktorá nás preháňa nielen v lete ale po celý rok. Bežne sa vyskytuje v črevách zvierat a odtiaľ sa môže preniesť na ľudí.
AKO SA MÔŽE ČLOVEK NAKAZIŤ?
K infekcii dochádza po konzumácii potravín, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované a obsahujú salmonely. Do potravín sa salmonela dostane z nedostatočne umytých rúk, ktoré sa dostali do kontaktu so stolicou nakazených zvierat. Ďalším zdrojom salmonelovej hnačky sú výrobky z nakazených zvierat, alebo zelenina, ovocie a voda, ktoré sa kontaminovali výkalmi zvierat. Najčastejšie dochádza k prenosu infekcie z domácich zvierat a ich produktov (mäso, mlieko, vajcia), z rýb a doma chovaných korytnačiek, plazov, vtákov, mačiek a psov…
V priebehu úradnej kontroly prevádzky mäsa a mäsových výrobkov v Banskej Bystrici sa objavili vážne problémy v prípade jedného z nich. Na Slovensko bolo dovezené mäso so salmonelou!
Článok pokračuje na ďalšej strane.