Milovníci mäsa by mali zbystriť pozornosť, keďže v jednom z obchodných reťazcov sa predávalo nebezpečné morčacie mäso. Výrobok tak môže ohroziť zdravie spotrebiteľov, v dôsledku čoho bolo nariadené jeho stiahnutie z trhu. Veľké množstvo mäsového výrobku sa však už predalo!
Mäsový výrobok sa má sťahovať z trhu z dôvodu preventívnej ochrany spotrebiteľa. ,,…konkrétne z možného rizika prítomnosti salmonely. Zákazníci by preto mali venovať pozornosť tomu oznamu a uvedený produkt nekonzumovať,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku.
Čo je salmonela a ktoré potraviny ju môžu obsahovať ?
Mikróby rodu Salmonella patria medzi patogénne mikroorganizmy. Zdrojom nákazy sú predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia.
Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.
Mikrobiologické ohrozenia v potravinách sú hlavným zdrojom alimentárnych ochorení (ochorení z potravín). Potraviny kontaminované salmonelou sú pre zdravie človeka nebezpečné, spôsobujú ochorenie salmonelózu.
O ktorý mäsový výrobok ide?
Článok pokračuje na ďalšej strane.